ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ;

Η κυστεοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική εξέταση, διαγνωστική για τις παθήσεις της ουρήθρας και της κύστης. Διενεργείται με την είσοδο του κυστεοσκοπίου, μέσω της ουρήθρας, στην ουροδόχο κύστη κι επιτρέπει την επισκόπησή τους με κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Με την κυστεοσκόπηση επιβεβαιώνεται η διάγνωση για παθήσεις της ουρήθρας και της κύστης ( δοκίδωση της κύστης, θηλώματα, λιθίαση κύστης, συγγενείς ανωμαλίες ), που έχουν αρχικά διαγνωσθεί από άλλες εξετάσεις, αλλά και εντοπίζονται παθήσεις που δεν είναι εφικτό να διαγνωσθούν με άλλη διαδικασία, όπως το στένωμα της ουρήθρας, ο υψηλός αυχένας της κύστης, τα κονδυλώματα της ουρήθρας, και το καρκίνωμα in situ της κύστης.
Επίσης, μπορεί να γίνουν μικρής βαρύτητας χειρουργικές πράξεις, όπως η τοποθέτηση ή η αφαίρεση ουρητηρικών καθετήρων ( pig tail ), η λήψη βιοψίας από την κύστη, η κυστεογραφία, η έγχυση διογκωτικών παραγόντων για την ακράτεια ή την παλινδρόμηση ούρων, η διάνοιξη στενώματος της ουρήθρας και η λιθοτριψία λίθων κύστης με το μηχανικό λιθοτρίπτη ή το laser.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Μπορεί να γίνει με τη χρήση τοπικής αναισθησίας ( ξυλοκαίνη στην ουρήθρα ) ή μέθης ( ήπια νάρκωση όπως στην κολονοσκόπηση ). Χρησιμοποιείται ημιάκαμπτο ή εύκαμπτο κυστεοσκόπιο, το οποίο προκαλεί πολύ μικρή εώς μηδαμινή ενόχληση στον ασθενή και παρέχει μεγάλη ευχέρεια χειρισμών.Η εξέταση διαρκεί 10 λεπτά, ο ασθενής εξέρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της από το νοσοκομείο κι επανέρχεται την ίδια μέρα στις δραστηριότητες του.