ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΜΩΣΗ;

Η φίμωση είναι η στένωση του άπω τμήματος του δέρματος, που καλύπτει το πέος ( ακροποσθία ) και τη βάλανο του ( κεφαλή του πέους ), με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ή αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου, ιδίως κατά τη στύση.

ΑΙΤΙΑ

Η φίμωση μπορεί να είναι, συγγενής ή επίκτητη. Εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στα παιδιά, αλλά συνήθως με την ανάπτυξη του πέους στην εφηβεία διορθώνεται, καθώς οφείλεται σε συμφύσεις, και σπάνια τα αίτιά της είναι παθολογικά. Γι’ αυτό το λόγο, αν δεν προκαλεί πρόβλημα στην ούρηση ή στην υγιεινή του παιδιού, δεν είναι απαραίτητο να διορθωθεί χειρουργικά. Στους ενήλικες η συνηθέστερη αιτία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και οι φλεγμονές ( βαλανοποσθίτιδα ), οι τραυματισμοί της περιοχής ή η κακή υγιεινή.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η φίμωση στον ενήλικα μπορεί να προκαλεί στυτική δυσλειτουργία και αποφυγή της ερωτικής πράξης, λόγω δυσχέρειας και πόνου κατά την επαφή, που δεν επιτρέπει την ευχερή διείσδυση. Επίσης,σε ηλικιωμένους ,συνήθως , άνδρες μπορεί να προκαλέσει επίσχεση ούρων ( αδυναμία ούρησης ), ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια σε παραμελημένες περιπτώσεις, λόγω πλήρους στένωσης της ακροποσθίας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτες, κυριότερος παράγοντας κινδύνου καρκίνου του πέους είναι η πλημμελής τοπική υγιεινή. Η συσσώρευση σμήγματος, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει φίμωση, έχει ως αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση της φίμωσης γίνεται με την περιτομή με τη χρήση διπολικής διαθερμίας ή με τη χρήση laser. Σε αρκετές μελέτες έχει δειχθεί ότι με την περιτομή μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από τη συσσώρευση μικροοργανισμών και σμήγματος, ότι μειώνει τους κινδύνους καρκίνου του πέους και μόλυνσης από τον ιό HIV, αλλά και ότι προφυλάσσει τις γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.