Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου που χτυπά τους άνδρες και μπορεί να απειλήσει την υγεία αν εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς του σώματος.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε τροφές φυτικές προέλευσης, έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες ειδικά για τον άνδρα.

Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως τέσσερις φυτικές τροφές έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση και παρασκεύασαν μια κάψουλα που περιείχε συγκεντρωμένα τα συστατικά τους.

Πραγματοποίησαν δοκιμή σε 203 άνδρες που είχαν λάβει διάγνωση για καρκίνο του προστάτη. Μελέτησαν τις πιθανές μεταβολές στο προστατικό ειδικό αντιγόνο (PSA), οι οποίες αποτελούν το βασικότερο δείκτη αξιολόγησης για την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Η αύξηση του δείκτη δεν υποδεικνύει μόνο την ύπαρξη του καρκίνου αλλά προωθεί και την ταχύτερη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν την κάψουλα ενώ οι άλλοι μισοί εικονικό χάπι (placebo) για έξι μήνες.

Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, το PSA αυξήθηκε κατά 63,4% περισσότερο σε σύγκριση με την ομάδα της κάψουλας, ενώ σχεδόν το 50% των ανδρών στην ομάδα της κάψουλας παρουσίασαν σταθερά επίπεδα ή μείωση στο PSA έξι μήνες μετά.

Ποια ήταν τα τέσσερα συστατικά του χαπιού:

Πράσινο τσάι: Περιέχει κατεχίνες, μία εκ των οποίων (EGCG) σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επιδρά στα υγιή κύτταρα, μειώνοντας τα επίπεδα του PSA. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν το περισσότερο πράσινο τσάι αντιμετωπίζουν έως και κατά 86% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ρόδι: Τα ενεργά συστατικά του ροδιού καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση. Αυτό οφείλεται κυρίως σε κάποια συστατικά του ροδιού που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Μρόκολο: ενισχύει τη δράση ενζύμων που απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες από διάφορα όργανα στον οργανισμό όπως το ήπαρ και το έντερο.

Κουρκουμάς: Είναι γνωστό οτι η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση τόσο σε γονιδιακό επίπεδο όσο και στην καταπολέμηση των φλεγμονών.